CD Recensies

VIEUXTEMPS: VIOOLSONATE; ROMANCES; FEUILLES D'ALBUM E.A.

Vieuxtemps: Vioolsonate op. 12 ‘Grande sonate’; 'Romances' op. 7 nr. 1-3; ‘Morceaux de salon’ op. 22 nr. 1-6; ‘Romance’, ‘Regrets’ uit Feuilles d’album op. 40. Carmelo Andriana en Pierluigi Camicia. Brilliant Classics 96170 (75’14”). 2020
 
Henry Vieuxtemps (1820 - 1881) was een van de reeks grote vioolvirtuozen die begon met de violist/componist Viotti en eindigde met Ysaÿe en wiens spel Schumann tot de opmerking bracht dat ‘hij ons in een soort magische cirkel geboeid hield’.
Meestal horen we van hem vooral Vioolconcerten, maar het loont de moeite om ook eens naar zijn kamermuziek te luisteren.
De uitgebreide, langer dan veertig minuten durende vierdelige Vioolsonate uit 1843 bevat een heel mooi en charmant scherzo en een stralend largo als een soort hymne. Pas in de finale wordt enig violistisch vuurwerk ontstoken. De Morceaux de salon kunnen worden opgevat als een polyfonisch eerbetoon aan Bach en maken het alleen al lonend om naar deze cd te luisteren. Ook de rest van het programma is zeer de moeite waard, ook al is de muziek in salonstijl. Het derde deel uit de Morceaux de salon is een adagio met de titel ‘Rêverie’ en eindigend met een grote climax. Het laatste deel is een flamboyante tarantella.
Carmelo Andriana is een uitstekende vertolker van dit repertoire met een onbevreesde benadering daarvan en een steeds fraaie viooltoon. Pierluigi Camicia zorgt voor een optimale begeleiding. Veel beter en mooier kan niet.
Probeer hiernaast ook eens Reto Kuppel met Solowerken van Vieuxtemps (Naxos  857.3339) en de Altvioolsonate in Bes op. 36 met Dana Zemtsov en Cathelijne Noorland (Channel Classics CCS SA 37215).