CD Recensies

VERDI, BALLO IN MASCHERA, UN, LÓPEZ-COBOS

Verdi: Un ballo in maschera. Piotr Beczala (t,. Gustaaf III), Dmitri Hovorostovsky (b. Graaf Ankarström), Krassimira Sloyanova (s. Amelia), Nadia Krasleva (ms., Ulrica), Hila Fahima (s. Oscar) e.a. met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Jesús López-Cobos. Orfeo C 21006-2 (2 cd’s, 2u. 15’09”). 2016
 
Opera’s met een goede plot hebben altijd al meerwaarde gehad. De moord op koning Gustaaf III van Zweden tijdens een gemaskerd bal is  door verschillende componisten gebruikt. Met  Daniel Auber (Gustave III et le bal masqué) uit 1833 en Saverio Mercadente (Il regente) uit 1843 als voorbeelden voordat Verdi zich met dat thema bezighield. Er moest echter nog steeds rekening worden gehouden met de censuur en de moord van eenn monarch op het toneel kon gewoon niet door de beugel.
Net zoals Mercadente de handeling had verplaatst naar het Schotland uit de zestiende eeuw, moest de Gustave III van Verdi worden veranderd in Riccardo di Warwick, de Engelse gouverneur in Boston. Voor de rest volgt het libretto van Eugène Scribe (voor Auber) vrij nauwgezet.
Riccaro houdt van Amelia, de vrouw van zijn secretaris Renato. Zijn interesse wordt beantwoord, hoewel Amelia haar man nooit ontrouw wordt. Riccardo zelf wordt verscheurd door zijn liefde en zijn plicht als heerser en vriend. Renato, die intussen van de affaire weet, besluit om een juist ontdekte samenzwering niet te ontmaskeren, maar juist te steunen. Hij is het die Riccardo ombrengt. Terwijl hij zijn laatste adem uitblaast, vergeeft Riccardo alle betrokkenen.
Net zoals het libretto van Scribe, is de muziek die Verdi hierbij schreef in de traditie van de Franse grand opéra. Alleen was het orkestpalet wel verfijnder dan destijds in Italië gebruikelijk was en is er een overvloed aan strofische aria’s.
De hier gepresenteerde opname valt op door zijn voornamelijk met Slavische  stemmen gevulde bezetting. Dat blijkt niet steeds van voordeel nu te horen is dat Dmitri Hovorostovsky zijn beste dagen achter zich heeft.
De uitkomst is desondanks nog wel goed, maar verstandiger is het om trouw te blijven aan Gavazzeni (DG435.059-2), Abbado (DG 415.685-2) of Karajan (DG 427.635-2).