CD Recensies

VERACINI: DISSERTAZIONE SOPRA L'OPERA QUINTA DEL CORELLI

Veracini: Dissertazione sopra l’opera quinta del Corelli nr. 1-6. Federico Guglielmo en Andrea Coen. Stradivarius STR 33709 (70’36”). 2001
 
Van Antonio Veracini (1659 - 1745) is bekend dat hij Corelli in Rome heeft ontmoet en in zijn eigen werken werd beïnvloed door diens Italiaanse vioolschool. Dat had hij met vele anderen gemeen. In zijn zes vier- tot zesdelige ‘dissertaties’ komt hij het dichtst in de buurt van Corelli die hij van alle kanten nader belicht in attractieve werken met een sterk ritmisch profiel.
Federico Guglielmo met zijn barokviool en klavecinist Andrea Coen maken duidelijk dat Veracini tot de zeer prominente componisten uit die tijd moet worden gerekend. Opnieuw zijn het meestal de langzame delen die de meeste indruk maken en die laten horen dat niet zomaar werd geïmiteerd, maar dat nieuwe, oorspronkelijke gedachten ontstonden. He tweetal is een ideale exponent voor dit repertoire. De opname klinkt warm van toon en sympathiek. Wie Corelli's origineel wil horen, kan het beste terecht bij Andrew Manze en Richard Egarr (Harmonia Mundi HMU 90.7298/9).