CD Recensies

VALLET: SECRET DES MUSES, LE

Vallet: Le secret des muses. ‘Prélude’; ‘Passement’; ‘Bourrée d’Avigon’, ‘Corante’, ‘Gaillarde du comte Essex’, ‘Boerinneken’, ‘Les pantalons’, ‘Praeludium’, ‘Allemande fortune hélas pourquoy’, ‘Fantaisie La mendiante’, ’Soet Robbert’, ’Gaillarde’, ‘Fantaisie’, ‘Pavanne en forme de complainte’, ‘Carillon de village’, ‘Ons vader in hemelryck’, ‘Praeldium’, ‘Courante’, ‘La sarabande espagnolle’, ‘Guillemette’,’Courante La Vallette’, ‘Corante de mars’, ‘La chacona’, ‘Une jeune fillette’, ‘Onder de lindegröne’, ‘La princesse’, ‘L’avignonne’, ’Slaep soete slaep’.   Paul O’Dette. Harmonia Mundi HMU 90.7300 (73’ 54”). 2003
 
De rond 1583 in Corbeny, even ten noorden van Parijs geboren Nicolaes Vallet was een Nederlandse luitenist van Franse afkomst. Rond 1613 vestigde hij zich in Amsterdam en richtte hij met drie expat Engelse collega’s een ensemble op waarmee hij op bruiloften en partijen speelde. Maar hij had ook een dansschool en contact met hooggeplaatste personen in het buitenland. Verder arrangeerde hij luitmuziek.
Voor ons is nu nog interessant dat hij vierbanden met luitmuziek publiceerde tussen 1615 en 1620. Twee daarvan zijn gevuld met wereldlijke muziek, de beide andere met psalmbewerkingen voor zangstem en luit.
Paul O’Dette deed een greep uit de eerste bundel die uit 1615/6 dateert. Die draagt de titel Le secret des muses. Daarbij gaat het om Franse dansvormen, bewerkingen van Elisabethaanse Engelse liedjes en variaties over toen bekende Nederlandse volksliedjes, waarvoor hij zich mogelijk baseerde op de orgelimprovisaties van Sweelinck.
Een opvallend kenmerk van zijn composities en spel was het rijkelijk gebruik van het basregister en dat hij een voortreffelijke contrapuntist was. 
Zijn muziek is in de allerbeste handen bij Paul O’Dette die voor heel mooie, heldere en fraai versierde vertolkingen, wars van elke routine, zorgt. Hij speelt op een warm en briljant klinkende luit die voor hem in 1984 werd gebouwd door Ry Nurse.