CD Recensies

VASKS: HOBOCONCERT, VESTIJUMS, LAUDA

Vasks: Hoboconcert 2018; ‘Vestijums’ (boodschappen) 1982; ‘Lauda’ 1986. Albrecht Mayer met het Lets Nationaal symfonie orkest o.l.v. Andris Poga. Ondine ODE 1355-2 (68’41”). 2020
 
De hobo voelt zich het prettigst als hij vrijuit mooie lange melodieën mag spelen en af en toe wat virtuoze kunstjes mag vertonen. Dat is precies waar de Letse componist Peteris Vasks (1948) voor zorgt in zijn Hoboconcert. Hij componeerde dit ter gelegenheid van het de honderdjarige viering van Letlands onafhankelijkheid in 2018 en de Duitse hoboïst Albrecht Mayer (solohoboïst van het Berlijns filharmonisch) toont zich een ideale vertolker van het inderdaad opgewekte, melodieuze, pastorale werk dat bij eerste kennismaking meteen makkelijk in het gehoor valt.  Het eerste deel ‘morning pastorale’ suggereert de zonsopgang, het tweede deel met een lange cadens steunt op volksmuziek en het mooiste derde deel suggereert een vollediger zonsopgang.
Beide andere werken zijn veel soberder en een stuk somberder omdat ze uit de jaren ’80 dateren toen Letland nog onder Russische overheersing zuchtte.  ‘Vestijums’ (boodschappen) is uit 1982 en geschreven voor een orkest met slagwerk en twee piano’s en ‘Lauda’ ontstond in 1986. Twee muzikale manifestaties van een volk dat snakt naar vrijheid. 
Andris Poga zorgt voor goed gelukte uitvoeringen van het hele programma.