CD Recensies

VIERNE: PIANOWERKEN 1, MONTEIRO

Vierne: Pianowerken 1. Deux pièces op. 7; Suite bourguignone op. 17; Nocturnes nr. 1-3 op. 34; ‘Le glas’ uit Poème des cloches funèbres op. 39; Silhouettes d’enfants op. 43. Sergio Monteiro. Naxos 8.574296 (59’59”). 2020
 
De Franse componist Louis Vierne (1870 - 1937) staat primair bekend om zijn orgelwerken, maar hij schreef ook heel wat pianowerken. De Braziliaanse pianist Sergio Monteiro (1974) neemt deze volledig op en dit is het begin van zijn tocht met composities die ontstonden tussen 1893 en 1918 welke in chronologische volgorde zijn opgenomen.
De Deux pièces (een derde ging verloren) zijn uit 1893 en stammen nog uit Vierne’s studententijd; ze tonen een niet te missen verwantschap met Chopin. De Suite bourguignonne is uit 1899 en is vervuld van joie de vivre en herinnerd daarin aan Mendelssohn op zijn zonnigst. Vervolgens hebben de 3 Nocturnes uit 1916 hebben een impressionistische inslag. Ze werden voor het eerst uitgevoerd in Lausanne, zijn toevluchtsoord in tijden van verdriet en spijt. Ze werden ook door zijn broer René uitgevoerd aan het front tijdens W.O. 1 kort voordat hij omkwam. 
Het is begrijpelijk dat plechtigheid het Poème des cloches funèbres uit 1916 kenmerkt. De Silhouettes d’enfants tenslotte zijn een mooi vervolg op Schumanns Kinderszenen.
Al deze werken maken deel uit van een krachtig en waardevol bestanddeel van de eind negentiende/begin twintigste eeuwse pianomuziek en we mogen Sergio Monteiro dankbaar zijn dat hij zich daarvoor zo inzet. Hij doet Olivier Gardon (Timpani) stevige concurrentie aan. Het wachten is op Monteiro’s tweede cd om het project compleet te maken.