CD Recensies

VERDI: OBERTO

Verdi: Oberto, conte di San Bonifacio. Samuel Ramey (bs., Oberto), Maria Guleghina (s., Leonora), Violeta Urmana (ms., Cuniza), Stuart Neill (t., Riccardo), Sara Fulgoni (ms., Imelda) met de London Voices en de Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Marriner. Philips 454.472-2 (2 cd’s, 2u. 28’44”). 1996  
 
Oberto, conte di San Bonifacio was de eerste volledige opera van Verdi die werd opgevoerd in La Scala in november 1839 toen de componist zesentwintig was. Als jonge, onbekende componist volgde hij het geijkte patroon, maar er zijn wel reeds tekenen van een eigen stijl. Impresario Bartolomeo Merelli had dat ontdekt en steunde de componist daarom. Ricordi gaf het werk uit en betaalde daar duizend lire voor.
De handeling gaat in het libretto van Temistocle Solera over de vaak moeilijke relatie tussen vader en dochter en speelt in de vroege dertiende eeuw. Oberto van San Bonifacio moest in verbanning met achterlating van zijn dochter Leonore. Terwijl hij afwezig was maakt Riccardo haar het hof onder valse naam, doet haar een huwelijksbelofte en laat daarvoor zijn verloofde Cuniza in de steek.
Leonore kan haar vader ontmoeten die in vermomming naar het kasteel van Cuniza is gekomen. Hij maakt haar bittere verwijten, weigert haar te omhelzen. Wanneer Cuniza hoort van Riccardo’s belofte, weigert ze het beloofde huwelijk. Intussen daagt Oberto Riccardo uit voor een duel waarbij Oberto wordt gedood. Leonora weigert met Riccardo te trouwen en wordt non.
Men zou het niet direct van Neville Marriner verwachten, maar hij toont zich een voortreffelijke Verdi interpreet en beschikt over een puik stel zangers om dit werk in alle glorie te laten klinken. Er bestaat een tweede cd uitgave van Lamberto Gardelli (Orfeo C 105.842 H) die niet beter is en er is een Spaanse dvd opname van Ignacio Garcia (Opus Arte OA 0982 D).