CD Recensies

VERDI: STIFFELIO

Verdi: Stiffelio. Mario del Monaco (t., Stiffelio), Angeles Gulin (s., Lina), Giulio Fioravanti (b., graaf Stankar), Angelo Marchiandi (t., Raffaele), Eva Ruta (ms., Dorotea) e.a. met het Ensemble van het San Carlo theater Napels o.l.v. Oliviero de Fabritis. Opera d’oro OPD 7075 (2 cd’s, 1u., 48’24”). 1973
 
De première van Verdi’s opera Stiffelio over een charismatische dominee vond in 1850 plaats. Het werk ontstond in een zeer vruchtbare periode van de componist. Het werk gaat om volwassen en ontroerend kwesties: verleiding, overspel, eer wraak en vergeving. Onderwerpen die alle grondig aan de orde worden gesteld. Stiffelio zet alle gedachten aan wraak terzijde als hij ziet hoe zwak zijn vrouw Lina is en in zijn muziek beschrijft Verdi haar als een meelijwekkend, wanhopig karakter.
Het werk kreeg een prachtige orkestpartij mee, luister bijvoorbeeld maar eens naar het begin van de tweede akte met na de inleiding de heel mooie aria ‘Ah, dagli scanni eterei’ van Lina.
Ongelukkig genoeg onderging Stiffelio allerlei negatieve behandelingen, inclusief verwaarlozing en werd zelfs herschreven als Aroldo om de opera bestand te maken tegen negatieve kritiek, de censuur en het publiek zelf. Dat moet een bittere pil zijn geweest voor Verdi.
Maar deze over de hele linie goed geslaagde opname laat horen wat een goede opera dit is dankzij Mario del Monaco en Angeles Gulin in de hoofdrollen. Goed dat het hele Napolitaanse team zich zo voor Stifffelio inzet.
Deze opera is ook opgenomen door Peter Maag (Nuova Era 2284/5), Lamberto Gardelli (Philips 422.432-2), Nicola Luisotti (Dynamic CDS 362/1-2) en op dvd door Andrea Battistoni (C Major 723008) maar niet met aanmerkelijk veel beter resultaat.