CD Recensies

VERDI: GERUSALEMME

Verdi: Gerusalemme. Marina Mescherikova (s., Hélène), Marcello Giodani (t., Gaston), Roberto Scanduzzi (bs., Roger), Philippe Rouillon (le comte), Daniel Borowski (bs., Le légat) e.a. met het koor en het Grand Théâtre Genève en het Suisse romande orkest o.l.v. van Fabio Luisi. Philips 462.613-2 (3 cd’s, 2 u. 48’56”). 1998
 
Verdi’s Gerusalemme is het resultaat van substantiële veranderingen aan zijn opera I Lombardi welke hij aanbracht voor een opvoering in Parijs in 1847. De première vond plaats in de Académie royal de musique in november dat jaar. Het werd  een succes. Niet zo verrassend, want het werk bevat een twintig minuten durend ballet. Maar wat Gerusalemme te bieden heeft, is zoveel meer dan een venster op het gedachtenproces van een genie in wording. Verdi concentreerde de structuur van I Lombardi, bracht het aantal taferelen terug van elf naar zeven, schrapte de zwakkere passages en voegde krachtige verbindingselementen toe.
De handeling begint in 1095, kort nadat is besloten tot de eerste kruistocht, de rest van de opera speelt vier jaar later wanneer de kruisvaarders op het punt staan om Jerusalem te veroveren. Verder gat het over vals toegeschreven moord en de verwerking daarvan met veel spektakel en intriges.
Vanaf de eerste inzet is te horen dat Luisi liefde koestert voor het werk, vooral voor de teerdere gedeelten. Tenor Marcello Giordani als Gaston heeft een frisse stem die hooguit wat aan body mist. Een goed voorbeeld is zijn verzoek om genade uit tafereel 2, derde akte.
Sopraan Marina Mescherikova heeft een zuivere, tere stem en is ideaal in Hélène’s gebed uit de eerste akte. Er schuilt onschuld in haar stem ‘opdat alle haat samen met mijn vrees verdwijnt’. Maar het meest imponeert ze in haar duet met Gaston: een model van nauwelijks beheerste extase.
De pauselijke afgezand Daniel Borowski die een oordeel moet vellen toont een grote autoriteit in de aktes 1 en 3. De Roger van Roberto Scandiuzzi is soms wat wankel, maar bezit wel autoriteit. En zoals gezegd, Luisi leidt het geheel knap. Ik heb niet de indruk dat de opnamen van Gavazzeni (Verona 27040/1) en Gracis (Golden Melodram GM 5.0056) beter zouden zijn. OP dvd is een opname van Plasson beschikbaar (VL VLRT 066).