CD Recensies

VANHAL: SYMFONIEËN, DEEL 5; HOBOCONCERT

Vaňhal: Symfonieën deel 5. Symfonieën in fBf1, Es B. Esb4, C B.C7b; Hoboconcert in G B. G5. Vojtéch Podriouzek (h) met het Tsjechisch kamer filharmonisch orkest Pardubice o.l.v. Michael Halász. Naxos 8.574305 (79’12”). 2021
 
Johann Baptist Vaňhal (1739 - 1813) mocht van de familie Schaffgotsch in 1760 naar Wenen om les te nemen bij Karl Ditters von Dittersdorf en werd net vals zijn tijdgenoot Haydn een heel productieve componist die in totaal 75 symfonieën componeerde. In Engeland waren deze volgens Burney aanvankelijk populairder dan die van Haydn.
Deze werken zijn in de typische Sturm und Drang stijl en soms klinken er flarden Tsjechische volksmuziek in door. Michael Halász is bezig om al die symfonieën op te nemen. Hier is de beurt aan een volgend drietal, waarvan de Symfonie in f een mooie solo voor altviool in het cantabile bevat die fraai wordt gespeeld door Pavla Honsová; deze symfonie wordt geroemd als een van de beste van deze componist.
Toegevoegd is een mooi zangerig Hoboconcert. Het gaat niet om dertien in het dozijn muziek: Ieder werk bevat wel een paar memorabele thema’s en steeds weer treffen de verfijnde beheersing van de structuur en de fantasierijke orkestratie. Alles ter bevestiging van een componist niet onder, maar gelijkwaardig naast Haydn. Halász heeft nog een lange weg te gaan voordat zijn nuttige klus klaar is.