CD Recensies

VALENTINI: CONCERTI GROSSI OP. 7 (GED.)

Valentini: Concerti grossi op. 7 nr. 1 in A, 2 in d, 3 in d, 7 in G, 10 in a, 11 in a. Ensemble 415 o.l.v. Chiara Banchini. Zig-Zag Territoires ZZT 020801, Alpha ALPHA 310 (75’04”). 2002
 
Deze opname met een selectie uit de Concerti grossi van Giuseppe Valentini (1681 – 1753) verscheen tweemaal: eerst bij Zig-Zag Territoires en daarna bij Alpha. Het zal niet verbazen dat we als grootste gemene deler in deze werken iets van Corelli en Vivaldi terugvinden. Chiara Banchini vertelt in de programmatoelichting dat Valentini de bijnaam Straccioncino (schooiertje) had en dat hijn van 1710 tot 1741 Corelli opvolgde als directeur van het Concertino in de San Luigi del Francesco kerk in Rome.
Gelukkig hebben deze werken ook iets eigens, zoals blijkt uit de ‘fuga’ van nr. 7 en het heel afwisselende nr. 11. Zo zijn er toch telkens verrassingen van aangename aard. Ensemble 415 weet deze mengeling van elegantie en eigenzinnigheid goed tot uiting te brengen. De muziek klinkt monter en fris, de solopartijen bezitten een improviserend en virtuoos karakter met het allegro uit concert nr. 3 als mooi voorbeeld. De langzame delen hebben het karakter van rustige intermezzi en het affettuoso waarmee nr. 1 besluit heeft een heel rustiek gevoel.
Des te spijtiger dat Banchini nooit de ontbrekende Concerti grossi van Valentini opnam.