CD Recensies

VIVALDI: CONCERTEN VOOR 2 VIOLEN EN ORKEST (5)

Vivaldi: Concerten voor 2 violen en strijkers in G RV 516, D RV 511, d RV 514, Bes RV 524, c RV 509 en a RV 523. Viktoria Mullova, Giuliano Carmignoli met het Venetiaans barokorkest o.l.v. Andrea Marcon. Archiv 477.7466 (61’02”). 2007 

Dat het de muziekindustrie niet geweldig gaat, blijkt ook zijn positieve kanten te hebben. Om er maar eentje te noemen: kunstenaars die uitgerangeerd zijn bij het ene label zijn belangrijk en interessant genoeg om elders onderdak te vinden. Zo vond Viktoria Mullova nadat Philips was opgedoekt eerst onderdak bij Onyx, waar ze al een ‘authentieke’ opname van vijftal vioolconcerten maakte met Il giardino Armonico onder Giovanni Antonini (Onyx 4001) en nu bij Archiv waar ze meewerkt aan dubbelconcerten van de Rode Priester, nu samen met Giuliano Carmignoli – net klaar met al Mozarts vioolconcerten, in samenwerking met Abbado op DG – en een gespecialiseerd Venetiaans barokorkest.

Verrassend en bewonderenswaardig is hoe een Mullova, doorkneed in romantisch en eigentijds repertoire, zich in een paar jaar heeft ingeleefd en ingewerkt in wat doorgaat voor de ‘authentieke barokwereld’. Al even verrassend is hoe ze hier in volkomen harmonie alsof slechts één stel handen beide instrumenten bespeelt, samenwerkt met Carmignoli. Ook het orkest speelt met vuur en vaart in de snelle delen in geheel dezelfde geest en de langzame delen zijn daarbij even als lyrische rustpunten.Vivaldi’s dubbelconcerten zijn geen dagelijkse kost, er zijn best wat alternatieven, maar waarom daarmee genoegen nemen als ze zo mousserend worden gespeeld als hier?