CD Recensies

VIVALDI: CELLOCONCERTEN

Vivaldi: Celloconcerten in c R. 401, in F R. 410, G R. 413, in a R. 418 en in b R. 424; Vioolconcert in a R. 356; ‘Winter’ uit De vier jaargetijden. Sol Gabetta met Sonatori de la gioiosa Marca. RCA 886971-3169-2 (68’09”). 2007

 

Sol Gabetta’s gevoel voor dansritmen, haar duidelijke articulatie, muzikale frasering en scherp oor voor detail plus haar – vooral in het lage register – prachtige cellotoon van haar Guadagnini maken dat deze concertjes op aanstekelijke wijze tot leven worden gewekt. De snelle delen worden gekenmerkt door levendig, idiomatisch passagewerk van het solo-instrument, in de tutti gepunteerd met pulserende Vivaldiaanse ritmen; in de langzame delen die zijn vervuld van lyriek, is de expressieve intensiteit groot wat aantoont dat de componist tot meer affectie in staat is dan gewoonlijk wordt gedacht.

Niet genoeg met 5 eigenlijke celloconcertjes, vertolkt Gabettya ook nog een der bekendere vioolconcerten en ‘Winter’ uit De vier jaargetijden in transcripties voor cello door Walter Vestidello. In het laatste stuk, een vooral virtuoze toegift, is een aartsluit als continuo-instrument een welkome gast.

De cd schijnt deel uit te maken van Il progetto Vivaldi, een initiatief van het begeleidend barokensemble Sonatori de la gioiosa Marca uit Treviso (gelegen in de ‘Marca gioiosa’ uit de Renaissance) dat eerder opnamen maakte voor Erato, Decca, Warner en Opus 111). Of het de bedoeling is dat alle 26 celloconcerten (R. 398-424), wat losse delen en dubbelconcerten volgen om net als Wallfisch (Naxos) tot een volledige serie te komen? Afwachten dus wat het vervolg is.

Vergelijkingsmateriaal bieden verder  Harnoy (ook RCA) en Coin (Oiseau Lyre). Maar Gabetta verdient met ere een eigen plek.