CD Recensies

VIVALDI: STRAVAGANZA, LA

VIvaldi: 12 Vioolconcerten La stravaganza op. 4. Rachel Podger met Arte dei Suonatori. Channel Classics CCS 15958 (2 cd’s, 102’59”). 2002

 

La stravaganza is de tweede van de reeks concerten die nog tijdens Vivaldi’s leven werd uitgegeven. Dat was rond 1714 en het geheel kreeg het opusnummer vier en bestond – zoals gangbaar – uit twaalf werken. Het gaat in essentie om vioolconcerten, hoewel in minder sterke mate dan bij L’estro armonico omdat de componist ook voorzag in extra partijen voor een viool en een cello. Aan populariteit heeft het nooit ontbroken voor dit opus. Die is vooral te danken aan de vele lyrische langzame delen waarvan die uit de nummers 1, 4, 5 en 12 het mooist zijn.

DIscografisch bezien speelde de opname van Marriner (Decca 444.821-2, 2 cd’s) tot nu toe een dominante rol. Maar het werd de hoogste tijd voor een ‘authentieke’ inbreng. Daarvoor zorgde Kraemer (Naxos 8.55323/4) tot op zekere hoogte, maar hij wordt nu in interpretatief zowel als opnametechnisch opzicht naar de achtergrond gedrongen door Podger en de haren. Zo enthousiast, zo puntig en zo vitaal tot in de uiterste vezels zullen deze werken maar zelden hebben geklonken. Het gevaar bestaat daarbij van een oververhitte aanpak, maar daarvan is gelukkig nog net geen sprake.

Te wensen was alleen geweest dat het ensemble – te gast in het Poolse Goscikowo-Paradysz of all places – in een minder galmrijke ruimte was opgenomen. Maar verder is de uitkomst heel stimulerend en nieuwe normen vestigend.