CD Recensies

VIVALDI: BLOKFLUITCONCERTEN, BOSGRAAF

Vivaldi: Blokfluitconcerten in C RV 444, g RV 439 La notte, F RV 98 La tempesta di mare, in g RV 105, in F RV 442, in c RV 441 en in C RV 443. Erik Bosgraaf met Cordevento. Briljant Classics 93804 (66’06”). 2009

 

Dit is een keuze uit Vivaldi’s blokfluitconcerten met als hoofdschotel de werken uit de reeks RV 441/5, waaraan alleen het laatste ontbreekt, maar compensatie is er in de vorm van een tweetal eerdere stukken. Bosgraaf bespeelt als regel een mooiklinkende altfluit, maar zet in RV 443 en 444 een gelukkig niet te schril klinkende sopranino in. De sfeer is intiem gehouden met de begeleiding die is toevertrouwd aan negenkoppig ensemble met daarin aan de continuokant klavecimbel/orgel en gitaar, alles op de oude instrumenten toer.

Waarschijnlijk onbewust en onbedoeld wordt dit programma een show van wat virtuoos stijlvol blokfluitspel vermag. De vlotte tempi van de snelle delen en de kraakheldere articulatie zijn een feest voor het oor. Het tongwerk in de loopjes dwingt ook bewondering af, zoals in het allegro uit RV 443. Versieringen krijgen ook de aandacht. Ook de intonatie – nogal eens een probleem in dit genre - is steeds in orde.

De Doopsgezinde kerk in Deventer zorgde in januari 2009 voor de juiste ambiance door het aandeel direct geluid en galm in juiste verhoudingen te leveren. Een mooi alternatief van die andere goedkope uitgave van Czidra/Keckseméti (Naxos 8.553829).