CD Recensies

VIVALDI: HOBOCONCERTEN, OOSTENRIJK

Vivaldi: Hoboconcerten in C RV 450, in d RV 454, in F RV 455, in F RV 457 en in a RV 463; Concert voor strijkers in d RV 127. Pauline Oostenrijk met de Barokacademie van het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend. Challenge CC 72389 (54’38”). 2010

 

Vivaldi schreef zeventien soloconcerten voor hobo, drie voor twee hobo’s en eentje voor hobo, viool en orkest. Opmerkelijk in deze reeks is dat zoveel van deze werken in C- en F-groot staan. In dit virtuoze programma koos Pauline Oostenrijk die zelf een zeer lezenswaardige toelichting schreef (naast het Engels en Duits ook in het Nederlands te lezen)  een zestal niet overbekende werken uit die als een sandwich zijn gegroepeerd rond een Concert voor strijkers en klavecimbelcontinuo. De begeleiding is toevertrouwd aan de compacte Barokacademie van het Orkest van het Oosten op basis van één contrabas met chitarrone c.q. orgeltje aan de basso continuokant. Een hoogtepunt uit het programma, dat helaas na 54 minuten al is afgelopen, is het larghetto uit het Concert in a RV 461.

De selectie lijkt welbewust te zijn gemaakt met het oog op muzikale waarde en zeldzaamheid op het podium. Aan het vele dat wèl is gedocumenteerd ontbreekt een opgave over het instrument dat de soliste hanteert. Het klinkt licht en heel wendbaar en ze verzorgt er – in de snelle delen - heel virtuoze, gevoelig vormgegeven, honingzoet vloeiende verklankingen mee. De begeleidingen klinken atletisch robuust en levendig. Tempi zijn, zoals meer en meer gangbaar, aan de snelle kant.

Eén van mijn talentvolste Muziekregistratiestudenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Bert van der Wolf, tekende voor de keurig verzorgde SACD opname.

Her geheel smaakt naar meer, met liefst ook wat dubbelconcerten die zeldzaam vertegenwoordigd zijn in de discografie. Dit is een fijne aanvulling op wat mensen als Holliger (Philips 456.186-2), Pierlot (Warner 0927-48724-2), De Vries (EMI 350.905-2), Ponseele (Warner 0927-46726-2), Schilli (Naxos 8.550860) en Boyd (DG 435.873-2) op dit gebied bijdroegen.