CD Recensies

VIVALDI: CONCERTEN VOOR DE KEIZER (6)

 

Vivaldi: 6 Concerten voor de keizer. Vioolconcerten nr. 2 in C RV 189, nr. 10 in E RV 271 L’Amoroso, nr. 3 in c RV 202, nr. 7 in C RV 183, nr. 11 in e RV 277 Il favorito en nr. 4 in F RV 286. The English Concert o.l.v. Andrew Manze. Harmonia HMU 90.7332, HMX 290.7332 (78’52”). 2004

 

Wat Andrew Manze hier aanbiedt is een collectie van deels op de manuscripten gebaseerde vioolconcerten die Vivaldi in 1728 aan de Karel VI, de Habsburgse keizer van het Heilige Roomse Rijk in Wenen aanbood. Hij moet er extra zijn best op hebben gedaan, want hij hoopte hiermee een positie aan het hof te verwerven, wat niet lukte zoals bekend is.

De twee werken met bijnamen genieten uiteraard weer de meeste bekendheid en vooral L’amorosa  met zijn vriendelijke begin, zijn fraaie cantabile en zijn transparante finale is een hoogtepunt. Maar ook Il favorito heeft een heel bekoorlijk andante. De andere concerten zijn wat robuuster van aard.

In het largo van het Concert in F, ook bekend onder de naam Concerto per la solennità di San Lorenzo en in de finale van het Concert in C improviseert Manze heel stijlvol eigen cadensen. Insiders hoeft niet meer te worden verteld dat hij prachtig, volkomen in stijl speelt en dat hij daarbij het English Concert inspireert om het beste beentje voor te zetten, maakt het geheel tot een prachtige uitgave.