CD Recensies

VERDI: NABUCCO

 

Verdi: Nabucco. Matteo Manuguerra, Renata Scotto, Elena Obraztsova, Veriano Luchetti, Nicolai Ghiaurov, het Ambrosian operakoor en het Philharmonia orkest o.l.v. Riccardo Muti. EMI 456.447-2 (3 cd’s, 2u 13’24”). 1978

 

Voor iemand die in 1965 in de Weense Sophiensäle present was bij de opname van Gardelli met Tito Gobbi in de titelrol en de unieke Elena Souliotis als de afschuwelijke Abigaile (Decca 417.407-2) vallen daarna eigenlijk alle daaropvolgende uitgaven tegen. Het valt vooral moeilijk de verbazingwekkende, krachtige, ruige en soms haast te wilde Souliotis te vergeten, zo grijpt ze zeker in haar grote aria uit de tweede akte de luisteraar in haar doortrapte slechtheid bij de keel. Probeer haar desnoods op de plaat met hoogtepunten, Decca 458.246-2.

Hierna kan de dramatische uitvoering van Muti natuurlijk dienen, zeker nu deze in een goedkope serie belandde. Het geheel klinkt minder intens en verschroeiend, maar als een der hoogtepunten komt natuurlijk het ‘Va pensiero; koor mooi uit de verf. Manuguerra zingt de hoofdrol stilistisch puur, Scotto toont temperament en de rest van de bezetting is heel goed.