CD Recensies

VILLA-LOBOS: BACHIANAS BRASILEIRAS NR. 1-9, MINCZUK

 

Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras nr. 1-9. Jean Louis Steuerman (p), Donna Brown (s), Sato Moughalian (fl), Alexandre Silvéro (fag), Sao Paulo symfonie orkest o.l.v. Roberto Minczuk. BIS CD 1250, 1400 en 1410 (3 cd’s, 3u 16’51”). 2003/7

 

Zoals uit een Vergelijkende Discografie uit juni 2012 bleek, is er momenteel haast geen betere introductie tot deze werken dan via deze interpretatief en opnametechnisch zeer goed geslaagde uitgave. Als hommage aan Bach en de muziek plus het landschap van Brazilië ontstond het negental werken tussen 1930 en 1945.

Variatie genoeg aan instrumentale, kamermuzikale en orkestrale muziek. Dat gaat van een concert voor celli (nr. 1) en voor sopraan en 8 celli (nr. 5) via een duo voor fluit en fagot (nr. 6) tot zwaardere bezettingen voor strijkers (nr. 9) en voor piano en orkest (nr. 3 en 4) en voor volledig orkest (nr. 7 en 8).

Het gaat hierbij om heel oorspronkelijke en erg kleurige stukken. Belangrijker is haast nog dat ze hier optimale verklankingen krijgen met uitstekend toegeruste, stijlvolle solisten. Donna Brown schittert in de overbekende nr. 5, Jean Louis Steuermann weert zich mooi in nr. 3 en de cellogroep van het orkest uit Sao Paulo mag ook worden gehoord met zijn warme, royale geluid.