CD Recensies

VICTORIA: MISSEN AVE MARI STELLA; O QUAM GLORIOSUM; ASCENDIS CHRISTUS IN ALTUM E.A.

Victoria: Motet O quam gloriosum; Missa O quam gloriosum; Missa Ave Maria Stella. Koor van de Westminster kathedraal o.l.v. David Hill. Hyperion CDA 66114 (56’39”). 1983

 

Victoria: Motet O magnum mysterium; Missa O magnum mysterium; motet Ascendens Christus in altum; Missa Ascendens Christus in altum. Koor van de Westminster kathedraal o.l.v. David Hill. Hyperion CDA 66190 (52’59”). 1985

 

Verrassend genoeg citeert Victoria in zijn Missa O quam gloriosum niet het begin van het gelijknamige motet dat er treffend aan vooraf gaat op deze cd. Maar het werk bezit wel eenzelfde hartstochtelijke en meeslepende energie en afwisseling: opgewekt blij in het Gloria, eerbiedig in het Benedictus. Het slot van het Agnus Dei is magnifiek.

De Missa Ave Maris Stella is eerder verheven en bevat aan het eind van het tweede Sanctus één van de mooiste momenten uit al Victoria’s muziek.

De echt Latijns aandoende hartstocht van deze Engelse uitvoeringen is markant, maar heel passend. Hill stuwt de muziek mooi voort en zorgt soms voor verrassingen wanneer hij de sopranen welsprekend ‘omhoog stuurt’. De spontane eb en vloed en de vloeiende lijnen van deze uitvoeringen dragen veel aan het succes bij.