CD Recensies

VIVALDI: CONCERT VOOR 2 TROMPETTEN

Vivaldi: Concert voor 2 trompetten en strijkorkest in C RV. 537; Cazzati: Sonate in g La sampiera; Grossi: Sonate in D opo.3/10; Vitali: Sonates op. 5 nr. 2-5; Melani: Sonate voor trompetten, altviool en b.c. in C; Legrenzi: Sonate voor trompetten, altviool, strijkers en b.c in e op. 10/17; Stradella: Sinfonia Il barcheggio; Torelli: Sonate in D G. 7; A. Scarlatti: Sonate in f. Crispian Steele-Perkins en Alison Balsom met Parley of instruments en Peter Holman (org). Hyperion CDA 67359 (61’27”). 2002

 

Tussen de vele, vele concerten van Vivaldi neemt dat voor 2 trompetten omdat het zo spectaculair is een bijzondere plaats in. Opvallend is dat de componist de trompet nooit, dus ook nier alleen, in andere concertjes opnam, zelfs niet in de voor ‘meerdere instrumenten’. Dat is ook merkwaardig omdat de trompet in zijn tijd zo’n populair instrument was, getuigde bijvoorbeeld de vele andere werken op deze cd.

Mogelijk had Vivaldi het idee dat de beperkingen van de trompet in zijn dagen zin avontuurlijke ritornelli zouden hinderen. In dit dubbelconcert toont hij daarvoor echter fraaie oplossingen. Materiaal voor het langzame deel en de finale komen oorspronkelijk uit het Vioolconcert RV 110.

Trompettisten Balsom en Steele-Perkins tonen zich volmaakte solisten in dit repertoire dat ze met gevoel voor glans en schittering, maar nooit met overdreven vertoon uitvoeren. Het zijn pioniers van een nieuwe generatie die prachtig kunnen duetteren met al hun virtuositeit.