CD Recensies

VIVIER: ORION; SIDDHARTA; CHANSONS

Vivier: Orion; Siddharta; Chansons pour percussion nr.1-5. Christian Dierstein met het WDR Symfonie orkest Keulen o.l.v. Peter Rundel.Kairos KAI 1247-2 (75’46”). 2004

 

Als een soort Doornroosje wachtte de helaas jong gestorven Frans-Canadese componist Claude Vivier (1948-1983) tot hij door iemand als Reinbert de Leeuw figuurlijk werd wakker gekust.

Ligeti was een terechte bewonderaar van Viviers werk. Het drietal op deze cd gebundelde werken geeft een goede indruk van ’s componisten stijl die wordt gekenmerkt door een goed ontwikkeld melodisch gevoel en het gebruik van Oosterse slagwerkinstrumenten, waaronder gongs.

Siddharta is een Brahmaan die in Boeddha’s tijd op zoek gaat naar verlichting: men leze er de allegorische roman van Hesse uit 1922 maar op na. 

Traditioneler van karakter is Orion (1979), een stuk dat de componist een prestigieuze prijs opleverde. Opvallend aan het werk is dat het zo makkelijk toegankelijk is.

Oosterse slagwerkklanken bepalen in hoge mate de sfeer van de vijf Chansons.

De uitvoerenden doen al deze muziek recht. De Canadese omroep biedt op CBC  SMCD 5106 ook Orion aan, en verder op MVCD 1047 de rituele doodsopera Kopernikus.