CD Recensies

VERHULST: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2

Verhulst: Strijkkwartetten nr. 1 in d op. 6/1 en 2 in As op. 6/2. Utrechts strijkkwartet. MDG 603-1840-2 (58’16”). 2013

 

In Casper Höwelers X-IJ-Z der muziek werd destijds geen woord vuil gemaakt aan Verhulst en in diens Inleiding tot de Muziek Geschiedenis meldt hij slechts zuinigjes na Van Bree: “Begaafder was Johannes Verhulst (1816-1891) die in de stijl van zijn vriend Schumann schreef en vooral bekend werd om zijn Missen en vooral door enige volksliederen”.

Aanzienlijk guller was Eduard Reeser in 1986 in zijn Een eeuw Nederlandse muziek 1815-1915. Terecht maar op cd was Verhulst nog maar vrij pover vertegenwoordigd, met slechts wat volksliedjes, een mis, een paar ouvertures en de symfonie op. 46. Daar komt nu gelukkig dit tweetal strijkkwartetten bij.

Het merkwaardige is wel dat de belangrijkste opnamen nu juist uit het buitenland komen. De mis op. 20 met Nienke Oostenrijk, Margriet van Reisen, Marcel Reijans, Hubert Claessens, het Nederlands Concertkoor en het Residentie orkest o.l.v. Matthias Bamert uit Engeland (Chandos CHAN 10020) en nu deze kwartetopname uit Duitsland.

Mendelssohn voelde zich in 1839 erg vereerd toen de 23-jarige Verhulst de hier waarschijnlijk voor het eerst opgenomen kwartetten aan hem opdroeg want hij voelde ‘een verwante geest’.

Het Utrechts strijkkwartet houdt een warm en overtuigend pleidooi voor deze stukken. Op wat onbelangrijke details na zijn de vertolkingen perfect en een aanbeveling waard.