CD Recensies

VINCI: ARTASERSE

Vinci: Artaserse. Philippe Jaroussy, Max Emanuel Cencic, Daniel Behle, Franco Fagioli, Valer Barna-Sabadus, Yurly Mymrin met het koor van de Zwitserse omroep en Concerto Köln o.l.v. Diego Fasolis. Virgin 602.869-2 (3 cd’s, 3u. 07’21”). 2011

 

Deze Leonardo Vinci (ca. 1690-1730) moeten we niet zien als de schilder en beeldhouwer Leonardo da Vinci (1452-1519). Hij studeerde in Napels

Zijn opera Artaserse op libretto van Metastasio werd in zijn sterfjaar voor het eerst in Rome opgevoerd. Het was in de tijd dat de R.K. vrouwen op het toneel had verboden en dat de cultuur van de castraat op een hoogtepunt stond. De Italiaanse componisten uit die maakten van de nood een deugd en toonden zo extra de dubbelzinnigheden rond geslacht en gevoelens aan. Hier horen we derhalve louter mannenstemmen in alle vrouwelijke en manlijke rollen. 

De handeling gaat over de morele opvoeding van de absolute monarch Artaserse, koning van Perzië. Deze moet (denk aan Hamlet) de moordenaar van zijn vader opsporen en voor het gerecht brengen. In werkelijkheid is dat Artabano, maar de hoofdverdachte is Arbace, de dierbaarste vriend van Artaserse en minnaar van Artaserse’s zus Mandane. Dan blijkt ook nog dat Artaserse’s gevoelens voor Arbace sterker zijn dan die voor zijn verloofde, Semira.

Tot voor kort waren het vooral sopranen die in deze opera optraden. Voor het eerst kort daarop door Hasse in Venetië op een aangepast libretto. Met mensen als Cencic (Mandane) en Jaroussky, Artaserse) zijn de kansen op cd gekeerd, al vraagt men zich af of ze niet beter hun rollen hadden kunnen verwisselen want Jaroussky klinkt helaas nogal verwijfd. Natuurlijk zijn er veel recitatieven, maar waar wordt gezongen, gebeurt dat prachtig, juist ook van een Fagioli (Arbace) met zijn donkerder timbre. Mooie rollen zijn ook weggelegd voorSemira (Valer Barna-Sabadus) en Megabise (Yuriy Mynenko).

De verraderlijke Artabano wordt op levendige wijze door de enige tenor in het gezelschap, Daniel Behle, voor zijn rekening genomen. Fasolis zorgt met het Keulse ensemble voor een levendige, stijlvolle ondersteuning.

Een opvoering van de Opéra national de Lorraine, ook uit 2012 in ongeveer dezelfde bezetting, is onlangs uitgebracht op Erato 463.23234 (2 dvd’s).