CD Recensies

VERDI: REQUIEM BARENBOIM 2

Verdi: Requiem. Anja Harteros (s), Elina Garan ča (ms), Jonas Kaufmann (t), René Pape (bs) met koor en orkest van La Scala Milaan o.l.v. Daniel Barenboim. Decca 478.5245 (2 cd’s, 1u. 25’56”). 2012

 

Een uitvoering ‘live’ uit de Milanese Scala, samengesteld uit twee sessies op 27 en 28 augustus 2012 die het Verdijaar 2013 alle eer aandoet. In 1993 nam Barenboim dit werk al in Chicago op met een uit Alessandra Marc, Waltraud Meier, Plácido Domingo en Ferruccio Furlanetto bestaand solistenkwartet. Dat leidde maar tot een matig geapprecieerd resultaat.

De nieuwe realisatie is duidelijk beter, serieuzer, contemplatiever. Opvallend is dat bij deze uitvoering in Milaan geen enkele Italiaanse solist is betrokken. Wat deze solisten betreft, zorgt René Pape voor een stevig basso fundament, krachtig in ‘Confutatis’ welsprekend in het ‘Offertorio’ en glansvol in ‘Domine Jesu Christe’. Maar het mooist klinkt hij in het ‘Hostias’.

De gracieuze in-muzikale Anja Harteros bereikt de grenzen van haar mogelijkheden in het ‘Libera me’, maar schittert in het bijzonder in het laatste deel en overtuigt over het geheel zeker goed. 

Verrassend goed is zeker ook Elīna Garanča met haar warme lage register; het hoge me een makkelijke, heldere hoge C was altijd al in orde. Verder zingt ze met finesse en is een glanspunt in ‘Liber scriptus’, het ‘Recordare’ en het ‘Agnus Dei’.

Mooi expressief en vol inzicht levert Jonas Kaufmann zijn aandeel. Let bijvoorbeeld op zijn mezza voce in het ‘Hostias’; ook weet hij door een mooie frasering steeds voor de gewenste expressie, die gelukkig geen moment luguber wordt, te zorgen.

Voor de toegewijde inbreng van koor en orkest past grote lof

De opvatting van Barenboim is in zoverre aan de gematigde kant dat hij meer de aandacht op het menselijk lijden legt dan op de verschrikkingen van het laatste oordeel. Het conflict tussen devotie en drama wordt daardoor niet geheel opgelost.

Zo verdient deze uitgave best een plaatsje (maar niet het eerste) in de kring van mooiste vertolkingen. Dus naast Abbado (EMI 557.168-2 die ook op dvd 492.639-9 te zien en te horen is), Giulini (BBCL 4029-2), Bychkov (Profil Medien PH 08036) en Muti (EMI 749.390-2).