CD Recensies

VERDI: REQUIEM BYCHKOV

Verdi: Requiem. Violeta Urmana (s), Olga Borodina (ms), Ramón Vargas (t), Ferruccio Furlanetto (bs) met het Teatro Regio koor Turijn, koren van de NDR en de WDR en WDR Symfonie orkest Keulen o.l.v. Semyon Bychkov. Profil Medien PH 08036 (2 cd’s, 80’04”). 2007

 

Een uitvoering die hoge ogen scoort, vooral wat het heel goede aandeel van de koren en het orkest betreft. En daarmee natuurlijk ook van de dirigent die met vrij vlotte tempi voor urgentie zorgt. Vandaar dat de koorgedeelten prachtig uit de verf komen hier.

De nu als sopraan fungerende mezzo Violeta Urmana is de beste in het kwartet, getuige haar aandeel in het ‘Libera me’ en het ‘Salva me’.

Mezzo Olga Borodina in haar fikse Russische vibrato nooit helemaal kwijtgeraakt, maar erger is dat ze zo routineus, zonder echt engagement zingt.

Vargas toont een op zichzelf heel mooie, gave stem en schittert in het ‘Hostias’ maar het ‘Ingemisco’ gaat in het hoog wat buiten zijn macht. En Furlanetto’s stem heeft nauwelijks iets aan kracht en glans ingeboet.

De opname is gelukkig ook heel goed geslaagd. Zo ontstond een der betere versies die het aanhoren beslist waard is.