CD Recensies

VASKS: PLAINSCAPES; GEBOORTE; ZOMER E.A.

Vasks: De boodschap van Tomtit; Plainscapes; Stille liederen nr. 1-4; De namen van onze moeders; De treurige moeder; Zomer; Korte, warme vakantie; Geboorte. Lets omroepkoor met en zonder wisselende begeleiding o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1194-2 (71’28”). 2011

 

Niet alleen de geestelijke koorwerken, ook de hier verzamelde seculiere koorwerken van Vasks, steeds knap in een toegankelijk eigentijds idioom geschreven staan op een hoog niveau. De meeste hiervan zijn a cappella voor gemengd koor, maar Zomer en Korte, warme vakantie zijn voor vrouwenkoor en hier en daar is een bescheiden begeleiding toegevoegd: viool en cello in  Plainscapes en slagwerk in Geboorte.

Het programma begint meteen met een virtuoos werk, Tomtit’s boodschap (1981/2004); de vriendelijke Stille liederen (1979/92 bieden daarna een rustmoment; Zomer (1978) is rapsodisch van karakter en Plainscapes (2002) wordt woordloos gevocaliseerd met bescheiden viool/cello begeleiding (vandaar dat het Storioni trio er zo’n mooie bewerking van kon maken). Geboorte uit 2008 is een ode aan de zon met pseudo sjamaanse stemeffecten.

Wat steeds treft, is de originaliteit van deze muziek. Dat en het heel hoge uitvoeringsniveau.