CD Recensies

VAUGHAN WILLIAMS: FANTASIA ON A THEME BY THOMAS TALLIS; FANTASIS ON GREENSLEEVES

Vaughan Williams: Fantasia on a theme by Thomas Tallis; Fantasia on Greensleeves; Elgar: Introduction and allegro; Serenade voor strijkorkest; Elegy op. 58; Sospiri op. 70. Het Allegri kwartet en Sinfonia of London o.l.v. John Barbirolli. EMI 567.264-2, 567.240-2 (57’26”). 1962

 

Wat zijn Tallis fantasie uit 1910 betreft, sprak de componist liever van de Jacobean Fantasy. Het werk is een eerbetoon aan de Engelse Renaissance muziek. Het werk kwam voort uit zijn activiteit aan het English Hymnal toen hij een psalmzetting van Tallis uit 1567 tegenkwam. 

Hij maakte van het basisthema een tegelijk heel devote als romantische muziek in opdracht van het Drie Koren Festival in Gloucester. Hret werk is bedoeld voor twee strijkorkesten, waarbij het kleinste voor een antifonaal effect zorgt.Bovendien zijn afzonderlijke partijen toevertrouwd aan een strijkkwartet zodat een heel rijk stemmenweefsel ontstaat.

Nog steeds kan Barbirolli gelden als een van de beste vertolkers va dit werk. Heel fraai zijn hier warmbloedige strijkersklank en fijnzinnigheid gecombineerd. 

De in de Londense Temple Church gemaakte opname bewerkstelligt een mooie ruimtelijkheid zodat het Allegri kwartet wat uit de verte lijkt te klinken. Nauwelijks minder treffend komt de Fantasy on Greensleeves tot leven.

Wat de vier werken van Elgar betreft, past eveneens de grootste lof voor de realisatie. Beter kan niet. Wie wat Vaughan Williams nog geneigd is tot vergelijken, kan het beste terecht bij Karajan (EMI 476.880-2), Warren-Green (Virgin 561.763-2, 2 cd’s), Bryden Thomas (Chandos CHAN 9775) of Previn (EMI 382.157-2).