CD Recensies

VICTORIA: TENEBRAE RESPONSORIA

Victoria: Tenebrae responsoria, ‘Officium hebdomadae sanctas’, 1585. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 022 (65’57”). 1990

 

Tomás Luis de Victoria (1548-1611) werd in of dichtbij Avila geboren. Daar begon hij zijn muzikale loopbaan als koorjongen. Vervolgens werd hij naar het door jezuïeten geleide Duitse college in Rome gestuurd voor verdere opleiding. Mogelijk is hij bij Palestrina in de leer geweest; deze werkte in het nabijgelegen Seminario Romano.

In 1571 werd Victoria rector van dat college en in 1575 werd hij benoemd tot maestro di cappella daar. Tijdens zijn verblijf in Rome kreeg Victoria naast zijn salaris ruime financiële steun uit Spanje en uiteindelijk keerde hij naar dat land terug en werkte hij als priester-organist voor keizerin Maria in Madrid.

Tot zijn bekendere werken behoren onder meer ook de hier ten gehore gebrachte Responsoria – liturgische gezangen vol refreinachtige keerverzen. De gebeurtenissen uit de Goede Week worden hier in een elementaire treursfeer uitgevoerd. Gelukkig ontbreekt het deze Engelsen daarbij aan iedere vorm van huilerigheid.