CD Recensies

VOŘÍŠEK: VIOOLSONATE, RONDO'S E.A.

Voříšek: Vioolsonate in G op. 5; Rondo voor viool en piano op. 8; Variaties voor cello en piano op. 9; Rondo voor pianotrio op. 11. Pavel Hula (v), Václav Bernáček (vc), Ivan Klánsky (p). Praga PRD 250204 (60’21”). 2003

 

In Mozarts laatste levensjaren was Praag veel belangrijker dan Wenen. Daar werd in het jaar dat Mozart was gestorven Jan Vaclav Voříšek (1791-1825) geboren. Hij toonde als componist over veel eigen talent te beschikken, maar tot echte bloei is dat helaas nooit gekomen omdat hij op vierendertigjarige leeftijd aan tbc overleed.

De 28 minuten durende Vioolsonate uit 1820 is het belangrijkste werk op deze cd; herinneringen aan Beethovens Vioolsonates zijn hier onvermijdelijk, een compliment op zich. Het een jaar later geschreven Rondo is onderhoudend en beslist niet triviaal. Nog Beethoveniaanser klinken de Variaties voor cello en piano. En in het Rondo voor pianotrio lijkt het wel of we bij Weber zijn aangeland.

Kortom: heel innemende muziek en de uitvoeringen zijn geheel passend in een zonnig muziekklimaat. Pianist Klánský is assertief de drijvende kracht achter de vertolkingen, violist Hula bezit een zoete toon, die het mooist tot zijn recht komt in het langzame deel en cellist Bernáček maakt vooral van de variaties mooi werk. De opname klinkt heel realistisch.