CD Recensies

UGHETTI: AGGLOMERATION OF MEASUREMENT

Ughetti: Agglomeration of measurement. Rushford: ‘Twin resistance’, Meadowcroft: ‘March static’, Fox: ‘Transducer’, Garsden: ‘Tremolo’, Lim: ‘An elemental thing’, Pateras: ‘Hypnagogics’. Eugene Ughetti (slagw), Claire Chade (fl). Room 40 RM 4126 (56’06”). 2020
 
De Australische slagwerker Eugene Ughetti werkte daar de afgelopen vijftien jaar onder andere samen mrt een stel andere componisten als vertolker van hun werk. Dat bracht hem ertoe om voor de organisatie Speak Percussion die hij leidt een aantal werken samen te stellen op basis van zes andere Australische componisten. Daarvoor ontleende hij voor zijn soloprogramma gedeelten uit het sextet ‘Whorl would equal reaches’ van James Rushford, ’So long country’ van Thomas Meadowcraft, ‘Tremolo’ uit  tolle, tolle tage van Alex Garsden, ‘An elemental thing’ uit de opera voor sopraan, 3 slagerkers en een koor met twintig leden Atlas of the sky van Liza Lim en ‘Hypnagogics’ uit het twaalftet Flesh and ghost van Anthony Pateras.
Ongetwijfeld mooi gedaan, maar eerder interessant voor collega slagwerkers dan voor een groter, in eigentijdse interculturele muziek geïnteresseerde luisteraar. Maar die opera van Lim (1966) van wie ik eerder 3 cd’s besprak, zou ik wel eens willen horen, want zij is de fascinerendste van het stel. Fluitiste Claire Chade is de enige die een bijdrage levert aan ’March static’.