CD Recensies

TELEMANN: OUVERTURE, CONCERTEN, BARBARIC BEAUTY, HOLLAND BAROQUE SOCIETY

Telemann: Ouverture in e TWV 55/e3; Concerten voor 2 fluiten en strijkorkest in D TWV 54/D1 en in Bes TWV 54/B1; Concert voor blokfluit, fagot en strijkorkest in F TWV 52/F1; Concert voor 2 fluiten, fagot en strijkorkest in G TWV. 53/G1. Alexis Kossenko (fl), Georges Barthel (fl), Jane Gower (fag), Alfredo Bernardini (h), Lidewij van der Voort (v), Judith Maria Olofsson (vc) met de Holland Baroque Society. Channel Classics CCS SA 28409 (77’13”). 2009

 

Telemann: Barbaric beauty. Concerto polonois in G Z. 9; Perpetuum mobile; Les Janissaires; Mourky G.Ph.; Dans 322; Hanaquase; 2 Dansen; Mars; Mezzeltin en Turc. Milos Valent (v), Jan Rokyta (fluiten, hakkebord) met de Holland Baroque Society. Channel Classics CCS SA 31911 (77’32”). 2011

 

Dat Telemann een veelschrijver was en dat hij om vlotte inspiratie op te doen graag gebruik maakte van makkelijk voorhanden volksmuziek, bij voorkeur Poolse, is bekend. Maar op de eerste cd worden minder bekende abstracte, concertante werken in Franse en Italiaanse stijl uitgevoerd. Daarvoor is de Franse (blok)fluitvirtuoos Alexis Kossenko uitgenodigd en spelen leden die deel uitmaken van het jonge ensemble andere wezenlijke solopartijen.

Aantrekkelijk aan de programmakeuze is dat het om meest nog onbekende werken gaat. Er komen verrassend leuke momenten in voor, zoals een portret van Vulcanus heftig in de weer in een kort deeltje van de Ouverture en een scherts rondo Galimatias. In het Concert in G valt vooral het heftige presto op.

Voor de bevlogen, helder en meeslepend klinkende vertolkingen past alle lof. Verdere solistische bijdragen klinken zeer verzorgd, met name die van fagottiste Jane Gower die een warm klinkend barokinstrument ter beschikking heeft.

De wat later verschenen tweede cd met de titel Barbaric beauty laat een stel leuk uitgewerkte achttiende eeuwse dansmanuscripten horen. Het gaat om muziek die de componist in zijn jonge jaren aan de Pools/Hongaarse grens hoorde en die een evident Poolse volksmuziek inslag heeft. Gelicht uit een in 1730 door Uhrovec samengestelde verzameling en een andere van Sirmay-Keczer.