CD Recensies

TCHAIKOVSKY: DOORNROOSJE SUITE E.A., HUANGCI

Tchaikovsky: Suite Doornroosje (bew. Pletnev); ‘Dans van de suikerfee’ uit De Notenkraker op. 71 (bew. Pletnev); Prokofiev: Suite Romeo en Julia op. 75 nr. 1-10. Claire Huangci. Berlin Classics BC 0300-548 (63’54”). 2012

 

De jonge Amerikaans/Chinese, in Hannover gevestigde pianiste Claire Huangci (1990) maakte een gedurfd cd debuut met een Russisch programma. Ze was er al vroeg bij met haar eerste publieke optreden op negenjarige leeftijd. Natuurlijk won ze daarna de nodige prijzen, waaruit in eerste instantie haar voorliefde voor Chopin sprak.

De keuze voor de bekende balletdeeltjes van Tchaikovsky die ze fris en met gevoel voor de balletachtergrond uitvoert, geeft blijk van een karaktervolle, virtuoze schoonheid. Men wil direct op deze muziek dansen.

Prokofievs transcripities van 10 delen uit zijn ballet Romeo en Julia kenden we al van Frederic Ciu Harmonia Mundi HCX 395.7150) en  Maar ook Claire Huangci speelt ze met verbluffende bravoure en ze kleurt de deeltjes individueel mooi in. De nieuwe cd laat ook net iets meer élan en glans horen.