CD Recensies

TCHAIKOVSKY: ZWANENMEER, SUITE, K. JÄRVI

Tchaikovsky: Zwanenmeer suite op. 20. Gstaad festival orkest .l.v. Kristjan Järvi. Sony 88875-18747-2 (78’04”). 2015

 

Kristjan Järvi leidt sinds 2010 het Gstaad Festival orkest dat net als heel vroeger het Luzern Festival orkest is gerecruteerd uit de beste beschikbare Zwitserse musici.

In plaats van de gebruikelijke 7-delige suite werd mede door hem waarschijnlijk een veel uitgebreidere 19-delige suite uit het volledige werk samengesteld. Daarmee heeft deze uitgave meteen een voordeel.

Het verhaal van Odette die door de kwaadwillige magiër Von Rothbard in een zwaan wordt veranderd om haar tragische liefde voor de lichtgelovige prins Siegfried te blokkeren krijgt hierdoor een vollediger en dus duidelijker verloop.

In 1952 nam Anatole Fistoulari met het Londens symfonie orkest een vergelijkbare in dit geval zelfs 23-delige suite op (Opus Kura, 2 cd’s 7024/5) met als vioolsolist Alfredo Campoli in plaats van concertmeester George Stratton. 

Het bijzondere aan die oude monoversie is, dat Fistoulari een echte balletdirigent was die een logisch juist evenwicht vond tussen symfonische vaart en stuwkracht enerzijds en en balletmatige danssfeer en energie anderzijds.

Bij Järvi jr. valt die balans wat meer ten gunste van het puur symfonische karakter uit, maar als zodanig is ook zijn vertolking zeer geslaagd en de Sony opname klinkt natuurlijk aanzienlijk beter. Wie niet de volledige balletmuziek wil hebben, in dat geval liefst van Dutoit (Decca 436.212-2, zie Vergelijkende Discografie), is heel goed af met de Sony opname.