CD Recensies

TCHAIKOVSKY: VIOOLCONCERT; ROCOCOVARIATIES

Tchaikovsky: Vioolconcert in D op. 35; Rococovariaties op. 33. Lyudmilla Malian (v), Sergei Roldugin (vc) met het St. Petersburgs omroeporkest o.l.v. Stanislav Gorkovenko. Intergroove classics IGC 009-2 (57’30”). 1998

 

Nu in de maalstroom van berichten na publicaties over de ‘Panama papers’ bij herhaling de Poetin vriend, de ‘wereldberoemde cellist’ Sergei Roldugin (inderdaad een goede vriend uit diens St. Petersburgse tijd en de peetvader van Poetins dochter Maria) lijkt het de moeite om eens te horen hoeveel aanspraak deze Roldugin, die ook te gast was op een Amsterdamse cello biennale en die in Gergievs Kirov orkest aanvoerder van de cellisten was, op wereldberoemdheid maakt.

Dat blijkt nogal los te lopen. Her muzikale rococo dat zijn plaats ergens halverwege barok en klassiek zijn plaats vindt, wordt door Roldugin nogal romantisch opgevat, maar hij toont zich verder een bekwaam, vaardig cellist. Dat zijn velen met hem en hij onderscheidt zich niet zo positief als bijvoorbeeld Steven Isserlis (Virgin 561.490-2).

Evenzo is Lyudmilla Malian een begaafde violiste temidden van vele collegia’s die een goed Tchaikovsky vioolconcert neerzet, maar toch minder persoonlijk imponeert dan haar beroemdere vakzusters Chung (Decca 425.080-2), Fischer (Pentatone PTC 5186-095), Jansen (Decca 478.0651) en Chang (EMI 754.753-2).

Het aardigste aan deze cd is de koppeling, het interessantste dat de opnametechniek berust op Sony’s 24bit/96kHz High Definition technologie die borg staat voor een optimale geluidskwaliteit.