CD Recensies

TELEMANN: BARBARIC BEAUTY, HOLLAND BAROQUE

Telemann: Barbaric beauty. Perpetuum mobile; Les Janissaires; Morky; Hanaquoise; Marche; Mezzetin en Turc;Dans 322 verzameling Uhrove; 2 Dansen verzameling Szimay-Keczer. Milos Vanent (v), Jan Rokyta (hakkebord, fluiten, cimbalon) met de Holland Baroque society. Channel Classics CCS SA 31911 (77’32”). 2011

 

Tijdens zijn in 1704 begonnen werkzaamheden aan het hof van graaf Erdmann II van Promnitz in Sorau ofwel Zary in het Pools (Opper Silezië) leerde Telemann de lokale volksmuziek kennen en met name het ritmische profiel daarvan plus de gebruikte instrumenten. Die kennismaking had de rest van zijn leven grote invloed op zijn composities.

Op deze cd is een aardige collectie dansen vastgelegd die deels zijn ontleend aan Telemanns manuscript Danse de Polonie, deels ook aan eigen grotere werken, maar die eveneens gedeeltelijk uit andere manuscripten uit die tijd zijn gelicht.

Het huwelijk tussen barokke kunstmuziek en Poolse volksmuziek blijkt hier heel geslaagd te zijn dankzij de levendig vitale speelwijze van Holland Baroque met veel zin voor authenticiteit, ook wat het gebruikte instrumentarium betreft, en een stel gastsolisten dat geïnspireerde, qua stijl passend aardige bijdragen levert.