CD Recensies

TCHAIKOVSKY: SYMFONIEËN NR. 4-6, LINDBERG

Tchaikovsky: Symfonieën nr. 4 in f op. 36, 5 in e op. 64 en 6 in b op. 74 Pathétique. Arctisch filharmonisch orkest o.l.v. Christian Lindberg. BIS SACD 2178 (2 cd’s, 2u. 08’50”). 2012-2016

 

In 2009 werd het Arctisch filharmonisch orkest mrt als standplaats Bodø en Tromsø opgericht. Het kan dus omdat het boven de poolcirkel thuis is gelden al een der Noordelijkste Europese orkesten. Trombonist/componist Christian Lindberg leidt het ensemble.

Het werd wat deze werken betreft een beetje eentonig om naar de geweldige opnamen van Mravinsky met de Leningraders (DG 419.745), Jansons met de Osloërs (Chandos CHAN 8361, 8351 en 8446) en Karajan het de Berlijners (DG 474.284-2) te verwijzen. Het zijn oudere opnamen en dat wordt deels hoorbaar. Bij BIS gaat het om recente SACD opnamen die zoals gewoonlijk bi dit merk een opmerkelijk goede geluidskwaliteit hebben.

Symfonie nr. 4 was al verschenen op BIS SACD 8007 en nr. 5 samen met de Suite uit Zwanenmeer op BIS SACD 2018, maar het is goed het drietal laatste symfonieën van Tchaikovsky bijeen te hennen omdat nr. 4 en 6 samen op één cd passen met een speelduur van 83’33”., dus zonder dat de werken hoeven worden te onderbroken.

Lindbergs directie is net zo gecontroleerd als van die andere groten en hij vergeet gelukkig niet om ook de melancholieke kanten van deze muziek te onderstrepen. Zo zijn vooral de langzame delen pakkend. Elders had hert koper mogelijk wat dreigender gekund en we missen wat de karakteristieke eigenschappen van ee echt Russisch orkest (hoorns). Maar momenten van zwakte of inzinking van de spanning zijn er niet. Net als bij Mravinsky is sprake van veel strengheid en atletische blijken; de dynamiek is steeds mooi gegradeerd. Waardoor ook dit een van de fijnste uitgaven van dit drietal werken werd. Wie ze nog moet aanschaffen, is er goed mee uit.