Tsoupaki: Triptychon. Arjan Woudenberg (kl) met het Doelen kwartet. Cybele 26160-2 (55’40”). 2015
Triptychon (triptiek), ontstaan in de periode 2005-2013, bestaat uit drie delen: Mercurius, Lychnos tis posi mou en Eothinòn; aan het tweede komt een klarinet te pas. Zoals eigenlijk altijd bij de Grieks-Nederlandse componiste gaat het om een hoogst individuele en spirituele compositie die pas na enige keren aandachtig beluisteren zijn intieme geheimen prijsgeeft. Daarvoor zit de muziek met zijn glissandi, micro intervallen en ruisklanken te geraffineerd in elkaar. Veel is verinnerlijkt, niets klinkt op effect belust. Grote spanningsbogen dragen de muziek.
Ieder van drie delen heeft een heel eigen sfeer en karakter. Dat bijvoorbeeld Mercurius, de planeet die het dichts bij de zon staat en het moeilijkst waar te nemen is licht wispelturig klinkt met gebruikmaking van de hoogste registers waarover de strijkers beschikken terwijl ze door een drone basis van een fundament worden voorzien, is heel effectief en knap gevonden.
In Lychnos tis posi mou gaat het om een psalmtekst over licht dat de voeten de weg wijst. De klarinet zorgt voor de denkbeeldige lichtstraal en in Eothinon schijnt ook het licht van de opkomende zon door als metafoor voor de kracht van het innerlijk leven.
Bijzondere, unieke muziek, heel indringend vertolkt hier.