CD Recensies

TELEMANN: FANTASIEËN VOOR SOLOVIOOL (SELECTIE), ORAZBAYEVA

Telemann: Stilte; Fantasieën voor soloviool TWV. 40 nr. 14 in Bes, 23 in D, 15 in G, 22 in b, 16 in f en 19 in e. Aisha Orazbayeva, Prah 009 (43’36”). 2015

 

Voor alle twaalf Fantasieën voor soloviool kan men terecht  bij de eerder besproken opnamen van Rachel Podger (Channel Classics CCS 18298) en Andrew  Manze (Harmonia Mundi HMU 90.7137). Bij de Kazakstaanse Aisha Orazbayeva die zich eigenlijk heeft gespecialiseerd in vioolwerken uit de tweede helft van de twintigste eeuw, is sprake van boeiende bewerkingen van een zestal van deze Fantasieën die werden gebruikt bij de balletvoorstelling In terms of time van Tim Etchells door het Tanztheater  van Pina Bausch uit Wuppertal.

In deze bewerkingen wordt gebruik gemaakt van technieken die we kennen  Nono, Sciarrino en Lachenmann. Daardoor kwam iets heel onconventieels tot stand dat een uitdaging is voor onze gangbare muziekopvatting. Telemann geactualiseerd, een fascinerende ervaring. Gezien de korte speelduur hadden er wel een stel stukken bij gekund om de ervaring nog indringender te maken.