CD Recensies

TELEMANN: CONCERT VOOR FLUIT, VIOOL EN STRIJKORKEST; HOBOCONCERT; SUITE LA BOURSE E.A.

Telemann: Totally Telemann. Concert voor fluit, viool en strijkorkest in a TWV. 52/e3; Hoboconcert in c TWV. 51/c1; Suite voor 2 hobo’s en strijkorkest in Bes TWV. 55/N11 La bourse; Vioolconcert in Bes TWV. 51/B1; Concert voor blokfluit, fluit en strijkorkest in e TWV. 52/e1. Torun Kirby Torbo (fl),Ingeborg Christophersen (blokfl), Kati Debretzeni (v), Alfredo Bernardini (h) met Barokkerne. Lawo LWC 1074 (66’20”). 2014

 

Na de vage componist Anoniem moet Telemann in zijn lange 86-jarige leven  van 1681-1767 de meest productieve componist zijn geweest die ruim 3.600 werken over een breed spectrum aan genres en stijlen op zijn naam bracht. Veel daarvan is verloren gegaan.

Dat daar veel een cent de el muziek bij is, valt niet te ontkennen, evenmin als het feit dat dit alles van briljante ideeën en groot vakmanschap getuigt. 

Sommige werken zijn eerder te zien als verplichte figuren dan als vruchten van een fantasierijk genie, maar in wat grotere projecten is Telemann steeds op zijn best.

In zijn loopbaan schuilt ook iets van de ironie van het lot, want in Telemanns jeugd werd van alles ondernomen om hem nu juist af te houden van een muzikale carrière.

Het programma dat Ingeborg Christophersen met de leden van het internationaal samengestelde Noorse ensemble Barokkerne voor deze cd samenstelde, laat het beste van de componist in een leuk programma met fijn afwisselde solobijdragen horen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de uit Transsylvanië stammende violiste Kati Debretzeni die op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag haar sporen achterliet en concertmeester is van Gardiners English Baroque soloists. Maar ook de drie blazers leveren dartele bijdragen. Hun inbreng is stimulerend, maar ook de orkestleden leveren mooi levendige en stijlvolle bijdragen en hoe mooi een ‘authentiek’ ensemble kan musiceren, laat Barokkerne duidelijk horen. 

Juist ook door de klankmatige afwisseling van de opgenomen werken ontstond een monter, kostelijk geheel om vrolijk van te worden.