CD Recensies

TANSMAN: SEXTUOR; BRIC À BRAC

Tansman: Balletmuziek. Sextuor; Bric-à-brac. Pools omroeporkest o.l.v. Lukasz Borowicz c.q. Wojciech Michniewski. CPO 777.987-2 (55’03”). 2002, 2014

 

Dit betreft een cd première van twee korte balletscènes van de Pools-Franse Alexandre Tansman (1897-1986): het ‘ballet-bouffe’ Sextuor uit 1923 en het ballet in drie taferelen Bric-à-brac uit 1935.

De libretti voor beide werken zijn van Alexandre Arnoux. De sfeer van zijn novelle Sextuor heeft veel weg van E.T.A. Hoffmanns romantische vertellingen: het gaat om de dramatische liefdesgeschiedenis van een viool en een cello voor een fluit. Logisch dat deze instrumenten ook de belangrijkste acteurs en solisten zijn. Geen wonder dat het dansstuk succes had. 

Bric-à-brac werd geschreven op verzoek van de Parijse Opéra. Toneel van de handeling is een vlooienmarkt in de buurt van de Porte de Clignacourt. Het stuk werd pas 30 november 1958 voor het eerst opgevoerd. 

Fijn dat er van deze vrolijke muziek die ook zonder de handeling te kennen erg genietbaar is, zo’n goede eerste opname bestaat.