CD Recensies

TELEMANN: POOLSE DANSEN

Telemann: Poolse dansen nr. 1-31 TWV. 45. Orkest De tijden van cholera o.l.v. Pawel Iwaszkiewicz . Ayros AV-CD 01 (51’13”). 2014

 

In de tijd dat de compositorisch hyperactieve Telemann in Silezië, met name in Pszczyna (Pless) en Zary (Sorau) werkzaam was aan het hof van graaf Erdmann II reisde hij rond in de grensstreek en in Polen zelf, hoorde daar veel populaire Poolse volksmuziek, raakte daarvan onder de indruk en verwerkte die dankbaar in eigen composities.

In zijn dagboek noteerde hij bijvoorbeeld: “Het is nauwelijks te geloven hoe geweldig de ideeën van die fluitspelers en vioolspelers zijn wanneer ze gedurende een onderbreking van het dansen gaan improviseren. Wanneer je aandachtig naar hen luistert kun je binnen acht dagen genoeg muzikale ideeën vergaren om je hele verdere leven mee toe te kunnen”.

De hier vermoedelijk voor het eerst integraal opgenomen 31 Poolse dansen leggen mooi getuigenis af van wat dit idioom bij Telemann te weeg bracht: kostelijke, vlotte muziek die echt tot dansen uitnodigt. Zeker wanneer deze zo zwierig op passend instrumentarium door het Orkestra czasów Zarazy wordt gespeeld.