CD Recensies

TELEMANN: TRIOSONATES VOOR BLOKFLUIT, VIOOL EN B.C., BOSGRAAF

Telemann: Triosonates voor blokfluit, viool en b.c. in a TWV. 42/a4 uit Essercizii musici, in F TWV. 42/F8, in d TWV. 42/d10, in a TWV. 42/a1, in f TWV. 42/f2; Duosonate in Bes TWV. 40/111. Erik Bosgraaf (blfl), Dmitry Sinkovsky (v), Balázs Maté (vc) en Alexandra Koreneva (kl). Berlin Classics BC 301006 (51’16”). 2016

 

Telemann is terecht bestempeld als de productiefste componist aller tijden met ruim drieduizend werken op zijn naam al ging veel daarvan verloren. Daar is natuurlijk veel ‘en cent de el’ muziek bij. Met zo’n productie is een aantal werken eerder te zien als verplichte figuren dan als vruchten van een fantasierijk genie. Maar in een bescheiden project op triogebied toonde hij niet alleen groot vakmanschap, maar ook meesterschap.

Het gaat om ’slechts’ vijf werken voor blokfluit, viool en basso continuo. Muziek die gemakkelijk uit zijn ganzenveren pen vloeide. In zijn autobiografie stelde de componist zelfgenoegzaam vast dat tijdgenoten onder de indruk waren van deze muziek nadat hij had vastgesteld ‘dat ik ze zo componeerde dat iedere stem evenveel te doen had’.

In handen van meester blokfluitist Erik Bosgraaf, die voor deze opname naar Hongarije reisde waar hij heel goede partners trof, krijgt deze muziek een bijzondere, vrij unieke glans. Zo werd dit een fijne aanvulling op de vier Telemann opnamen die van hem eerder bij Brilliant Classics verschenen.