CD Recensies

TELEMANN: LATEINISCHES MAGNIFICAT

Telemann: Lateinisches Magnificat. Laudate jehovam omnes gentes TWV. 7/25’; ‘Allegro da chiesa’ uit Concert voor hobo, viool, strijkorkest en b.c. in c TWV. 52/c1 (bew.); Psalm 71 Deus judicium tuum TWV. 7/7; Orgelconcert in G LV. 137 Concerto per la chiesa del signor; Magnificat TWV 9/17. Allabastrina koor en consort o.l.v. Elena Sartori (org). Christophorus CHR 77414 (68’50”). 2017 

 

Naarmate we meer werken van Telemann leren kennen, verliest hij zijn toch al omstreden, minder goede reputatie van veelschrijver. Zijn betekenis is geleidelijk groter geworden door de ontsluiting van niet alledaagse werken uit de wereld van oratoria, cantates en opera’s.

Sluitstuk, maar eigenlijk kern op deze cd is het prachtige Lateinisches Magnificat dat waarschijnlijk uit zijn vroegste tijd in Leipzig dateert. Het wordt voorafgegaan door een ander koorwerk op Latijnse tekst en wat instrumentale tussenspelen. Dat Latijn is een bijzonderheid voor de componist die net als Bach protestant was, maar de Italiaanse vertolkers voelen zich goed thuis in dit idioom.

Het koorgedeelte van Allabastrina beschikt over een klein team met wendbare stemmen en een vitale uitvoeringsstijl en het wordt heel barok-eigen begeleid. De solisten zijn aan het koor ontleend.

Eerder maakte Sartori met haar ensemble een fraaie opname van Caccini’s La liberazione di Ruggero dall’isola di Alcina die ook in deze rubriek werd besproken.