TANAKA: PIANOWERKEN, BAKKE
CD Recensies - T

Tanaka: Crystalline; Water dance; Northern lights; Lavender field; Techno études nr. 1-3; Children of light (ged.); Crystalline 2. Signe Bakke. 2L 74 (51’24”). 2010

 

De Japanse componiste Karen Tanaka (1961) viel me voor het eerst op met haar voor het Brodsky kwartet geschreven Strijkkwartet At the grave of Beethoven (Vanguard 99212) waarin ze ook de gevoelens van het in Kosovo gebeurde verwerkte en in een sfeer van hoop eindigde. Daarna volgde de kennismaking met Lavender Field door Thalia Myers (Metronome MET 1053).

Maar de Noorse Signe Bakke brengt ons met dit zevental werken nog dichter in haar buurt met werken die - net als vaak bij haar prominente landgenoot Takemitsu - dikwijls zijn geïnspireerd door de natuur en door natuurverschijnselen. De Water dance, in feite een groepje van drie dansen, is op verzoek van de Noorse gecomponeerd en behelst een beeld van lichtspiegelingen op het licht golvende water. 

Tanaka blijkt in Parijs aan het IRCAM te hebben gestudeerd bij Tristan Murail, de man van de ’spectrale muziek’. Dat komt tot uiting in haar pogingen om de wisselende lichtbreking in kristallen en prisma’s in muziek te vingen. Dat gebeurt vervolgens in fijn gedetailleerde, welluidende, fijnzinnige en heel zintuiglijke klanken.

Uit een heel ander vaatje wordt getapt in Children of light, ontzettend aardige miniatuurtjes die op het beeld van een olifant na redelijk vlot uitvoerbaar moet zijn door pianoleerlingetjes. Bedreigde diersoorten krijgen in de acht stukken veel aandacht.

Ook Northern lights en Lavender field zijn primair bedoeld voor pedagogische doeleinden. In de Techno etudes wordt een beroep gedaan op virtuositeit.

Signe Bakke speelt dit alles met het juiste begrip en klinkt heel helder en sfeervol. Zo boeiend, dat ik graag wat meer van Tanaka had gehoord. Er was na eenenvijftig minuten best nog ruimte voor een keuze uit Crystalline III, Masquerade, Our planet earth, Who stole the tarts? en The zoo in the sky.

Laten we echter maar dankbaar zijn voor wat Bakke wèl presenteert.

Wie meer van Tanaka wil horen, kan terecht bij het Azure ensemble dat Frozen horizon, Water and stone en Invisible curve uitvoert (New World records 80683-2).