CD Recensies

TELEMANN: SELIGES ERWÄGEN DES BITTERN LEIDENS UND STERBENS JESU CHRISTI

Telemann: Passie oratorium Seliges erwägen des bittern Leidens und Sterbens Jesu Christi TWV. 5 nr. 2. Anna Lucia Richter (s), Colin Balzer (t), Michael Feyfar (t), Peter Harvey (bs) en Henk Neeven (bs) met het Freiburgs barokorkest en -koor o.l.v. Gottfried von der Goltz. Aparté AP 175 (2 cd’s, 1u. 42’30”). 2017

 

Deze bespreking komt begin april 2018, een week na Pasen, enigszins als engelenhaar na Kerstmis.

In 1722 schreef Telemann in Hamburg dit Passie oratorium dat niet was bedoeld voor uitvoering in een kerk. Een evangelist komt er niet in voor, Jezus Caiphas, Petrus wel en de overige aria’s zijn toebedeeld aan allegorische figuren and Devotie, Geloof en Zion.

De muziek hierbij is heel melodieus en de aria’s zijn vrij kort omdat het niet direct om religieuze meditaties gaat.  Behalve een klein contingent strijkers bevat het orkest piccolo, fluiten, chalumaux, hoorns en fagotten. De daarmee bereikte orkestratie vormt een van de genoegens van het werk. Het koor hoeft alleen wat koralen te zingen.

Von der Goltz geeft het werk de nodige vaart, de solisten zijn alle even capabel, er zijn mooie instrumentale solo bijdragen en het eindresultaat klinkt heel bevredigend.

In 1989 was al eens een opname van dit werk onder Wolfgang Schäfer verschenen (Amati SRR 8905/6, Brilliant Classics 99521), maar de nieuwe is gewoon beter, minder schools.