CD Recensies

TELEMANN: CONCERTO-SUITES IN F EN D; CONCERTO DA CAMERA, TEMPESTA DI MARE

 

Telemann: Concerto-Suites in F TWV. 54/F1 en in D TWV. 51/F4; Concerto di camera in g TWV. 43/g3. Tempesta di mare Philadelphia barokorkest en Chamber players o.l.v. Gwyn Roberts en Richard Stone. Chandos CHAN 0821 (62’34”). 2017 

 

Het herdenken van sterfdagen van componisten, zoals die van Georg Philipp Telemann, 25 juni 2017 voor de tweehondervijftigste keer, kan aardige nieuwe vruchten afwerpen, vooral als het zoals hier gaat om een componist met meer dan 3500 werken op zijn naam.

Dat levert hier een drietal aardige ontdekkingen op. Daarbij gaat het bij het  trio uit de eerste Concerto-Suite voor 2 hoorns, blokfluit, hobo, fagot 2 violen, 2 celli hobo’s, strijkers en continuo die is gereconstrueerd door Richard Stone aan de hand van schetsen die zijn teruggevonden in de Landesbibliothek Mecklenburg-Vorpommern, De rest is ’straight’

Het Concerto da camera is voor blokfluit, 2 violen en b.c. en de tweede Concerto-Suite voor concertante viool 2 hoorns, pauken, 2 fluiten, 2 hobo’s fagot en b.c.

Naast Gwyn Roberts en Richard Stone treden Emlyn Ngai, Rebecca Harris, Lisa Terry en Adam Pearl, Todd Willams, Linda Dempf, Priscilla Herreid, Anna Marsh, Stephanie Corwin en Eve Miller solistisch op in gave vertolkingen van het in Philadelphia gevestigde ensemble Tempesta di mare   dat zich geheel voegt in de oude instrumenten cultuur en zorgt voor een welkome aanvulling op het bestaande Telemann cd repertoire. Heerlijk ontspannen extraverte luistermuziek nu eens intiem, dan weer uitbundig en steeds met een leuke mengeling van stijlen.