CD Recensies

TCHAIKOVSKY, B.: PIANOTRIO; CELLOSONATE; SOLOCELLOSONATE

Tchaikovsky, B.: Pianotrio in b; Cellosonate in e; Suite voor solocello in d. Christopher Marwood (vc), Olga Solovieva (p), Haik Kazazynan (v). Naxos 8.573783 (61’05”). 2017

 

Met in Moskou leraren als Miaskovsky, Oborin, Shebalin en natuurlijk ook Shostakovitch volgde Boris Tchaikovsky (geen familie van) daarna vooral zijn eigen weg, al ontkwam hij niet geheel aan de invloed van de grote voorgangers die hij echter nooit imiteerde.

Naxos bekommert zich met een aantal opnamen uitgebreid om zijn werk bekender te maken. In dit geval gaat het om drie composities uit de jaren zestig waarvan het Pianotrio heel toegankelijk is met een emotionele dieptewerking die aan banden is gelegd en glimpen van incidentele schoonheid bezit. Gevoelens van zorg, spanning, rust en meeslependheid wisselen elkaar af.

De Cellosonate is hecht georganiseerd en in de Solocellosonate heeft een sfeer van abstractie.

De drie betrokken musici exploreren deze werken met zorg en volle aandacht en veraangenamen de kennismaking daarmee. Wie meer van deze Tchaikovsky wil horen, moet vooral ook zijn Klarinetconcert met     Anton Pinscher (Naxos 8.557727) en zijn stekeliger Vioolconcert met  Victor Pikaizen (Profil PH 11047) beluisteren.