TCHAIKOVSKY: SYMFONIE NR. 4, LISS
CD Recensies - T

Tchaikovsky: Symfonie nr. 4 in f op. 36; Wagner: Voorspel en liefdesdood uit Tristan und Isolde. Philharmonie ZuidNederland o.l.v. Dmitri Liss. Fuga libera FUG 754 (58’23”). 2018

In 1950 werd het Brabants orkest in Den Bosch opgericht; Hein Jordans was de eerste dirigent en als net pub-af had ik kort daarop het genoegen de Symfonie nr. 7 van Beethoven in mijn dorp te horen toen het orkest een tournee langs allerlei, ook kleinere plaatsen maakte.

Wat opvalt, is, dat het orkest niet zoveel, maar wel opnamen van onbekende werken maakte. Denk aan Bon: Eriks wonderbaarlijke reis (Philips 476.2680), werken van Hendrik Andriessen, Henk Badings, Léon Orthel, Mariua Flothuis (Donemus CV 77), Mozart: Concertante symfonie voor blazers en de Haffner symfonie (Habeo 9101), werken van Oscar van Hemel (Marcato Keyboard MCD 22901), werken van Moulijn (Aliud ACD BE 067-2) en het Bosch Requiem (Et’cetera KTC 1462).

Door de drastische bezuinigingen in 2013 werd een fusie aangegaan met het Limburgs symfonie orkest en werd de nieuwe naam Philharmonie Zuidnederland. Onder Otto Tausk maakte dat nieuwe ensemble in 2014 zijn eerste opname met violist Kristof Baráti van het Vioolconcert van Korngold en nu is er dan de uitgave met weken van Tchaikovsky en Wagner waarin het zijn goede kwaliteiten zodanig bewijst dat een warmklinkende opname van meer dan regionaal belang tot stand kwam.