CD Recensies

TANEJEV: STRIJKKWARTET NR. 6

Tanejev: Strijkkwartet nr. 6 in Bes op. 19; Shebalin: Strijkkwartet nr. 4 in g op. 29 Ter herinnering aan Tanejev. Ruskwartet. Moscow Conservary Recordings SMC CD 0161 (65’31”). 2014

Tussen 1874 en 1911 schreef Serge Tanejev tien deels niet complete Strijkkwaretten. Aan het zesde werkte hij van 1903 tot 1906.Het werk begint met een fraai lyrische allegro, gevolgd door een typisch Slavisch weemoedig adagio; In het scherzo (gigue) slaat de stemming om naar zangerig en het bijzondere aan het scherzo is dat het wordt onderbroken door een fel presto. en telkens wordt onderbroken door nieuwe thema’s. Een onafhankelijk werk, dat los staat van de Nationale school en het gebruik van volksmuziek.

Tot zijn leerlingen behoorden Giière, Rachmaninov, Gretchaninov, Scriabin en Medtner. 

Vissarion Shebalin (1902 - 1963) is van een paar generaties later en had het aanzienlijk minder makkelijk. Net als andere, beroemdere componisten werd hij in 1948 op het partijcongres in Moskou berispt om zijn werk dat niet voldeed aan Sovjet eisen. Later werd hij gehandicapt door hartklachten. Maar zijn muzikale persoonlijkheid bleef onaangetast. 

Zijn Strijkkwartet nr. 4 dateert uit eind jaren dertig, maar werd pas rond 1960 gepubliceerd. Het bevat een vivo alla marcia en een gevoelig adagio. Het werk is opgedragen ter herinnering aan Tanejev en vormt hier dus een goed passende aanvulling.

Het in 2014 nog uit Anna Snezhina en Anna Yanchishina (v), Ksenia Zhuleva (va) en Petr Karetnikov (vc) bestaande Ruskwartet geeft beide werken heel indringend en geslaagd weer.